09/04/2018

Vanaf 1 juli geen premies meer voor zonnepanelen in Wallonië

Vanaf 1 juli 2018 zet de Waalse overheid de zogenaamde Qualiwatt premie stop. Deze premie zorgde ervoor dat je een jaarlijkse premie van maximaal € 540 in de wacht kon slepen voor het installeren van zonnepanelen en dit 5 jaar lang. Deze premie behoort binnenkort dus tot de verleden tijd.

Batimont kan met zekerheid nog uw project uitvoeren en u laten mee genieten van de premie!

  • Batimont heeft alle erkenningen om zonnepanelen te plaatsen in Wallonië (geen erkenning = geen premie)
  • Sedert 2011 plaatsen wij zonnepanelen in Wallonië 
  • Er komt enorm veel administratie bij kijken, maar wij doen dit gratis voor u

Wat is de premie?

  • Enkel voor woningen in Wallonië

  • Wordt per jaar uitbetaald en dit voor 5 jaar

  • Variabel volgens wie uw netbeheerder is

Voorbeeld:

Lieven is een Vlaming die in Wallonië (Moeskroen) een vakantiewoning heeft. Lieven plaatst 16 zonnepanelen van AEG met een wattage van 300 wattpiek. 

Jaarlijkse opbrengst: +- 4500 kWh -> 0.28 eur/kWh x 4500 kWh ==> € 1260 eur besparing per jaar

Premie: € 444 x 5 jaar ==> € 2220 eur (gestort op de rekening van lieven)

Waarom is Wallonië zo interessant om zonnepanelen te plaatsen?

  • Zonnepanelen zijn altijd rendabel

  • Geen netvergoeding in Wallonië

  • Qualiwatt premie

Zonnepanelen zijn rendabel

De Waalse minister van energie Jean-Luc Crucke was duidelijk: de premies zijn overbodig geworden. Tot deze conclusie kwam hij na advies van CWaPE, de Waalse energieregulator. Deze gaf duidelijk mee dat premies om de installatie van zonnepanelen te bevorderen niet meer nodig zijn. De zonnepanelen an sich zijn nu rendabel.

De Qualiwatt premie werd in 2014 in het leven geroepen na het fiasco met de Groenestroomcertificaten. Ze dienden om de sector een tweede adem te geven en te herlanceren. Hoewel de tegemoetkoming minder was dan eerder, bleef de premie natuurlijk interessant meegenomen. Ondertussen werden zonnepanelen steeds efficiënter, daalde de prijs drastisch terwijl het rendement steeg, waardoor de regering nu geen meerwaarde ziet in een bijkomende ondersteuning. De Waalse regering denkt hiermee 5 miljoen euro per jaar te kunnen besparen.

Rush op zonnepanelen 

De CWaPE mag dan wel onderkend hebben dat de premie niet meer nuttig is om zonne-energie rendabel te maken, ze waarschuwt wel voor het psychologische effect van het afschaffen. Blijkbaar rekenen mensen toch wel op een premie en worden ze op deze manier tot verandering aangezet.

De installateurs van zonnepanelen zullen alvast aan minder administratieve verplichtingen moeten voldoen. In de eerste jaarhelft zullen ze alvast de mouwen dienen op te stropen, want er wordt een stevige rush verwacht om de premies alsnog mee te pikken. Dit zou tot een financiële strop kunnen leiden in de begroting van dit jaar. De mensen die al van de premies genieten of voor het einde intekenen blijven er bovendien van genieten.