11/12/2017

Wat de groepsaankopen u NIET vertellen

Batimont BVBA werkt enkel met Duitse merken, waarvan de volledige productie plaats vindt in Duitsland:

  • Aleo (Prenzlau DE)
  • Solarworld (Bonn DE)
  • SMA (Niestetal DE)
  • ...

Onze rails hebben een 5 kamerprofiel, de moule voor deze rails te extruderen, is een eigen ontwerp.

Onze dakhaken zijn een eigen fabricaat en volledig uit inox. Een zeer duurzaam product!

Groepsaankoop is het magische woord

Ik heb op  al vaker mijn ontevreden geuit over de oneerlijke concurrentie in de zonne-energie markt. Is het dan echt zo erg dat de Provincie, Steden of een gemeente zonnepanelen verkoopt? Het antwoord op deze vraag mag u zelf geven. Nadat u goed bent voorgelicht natuurlijk. Ik zal u een handje helpen.

1.Bij groepsaankopen zie je het heel veel:

‘zonnepanelen-pakket X’. Daarbij koopt u dus een pakket dat bestaat uit zonnepanelen, een bepaalde omvormer en bevestigingsmateriaal. Klinkt eenvoudig, maar pas op! De combinatie zonnepanelen en omvormer is volledig afhankelijk van de situatie (hellingshoek, oriëntatie, schaduw).  Er moet echt eerst een berekening worden gemaakt voordat een pakket kan worden samengesteld.

  1. Dat goedkoop vóóral in deze markt vaak duurkoop is

Het is voor een leverancier niet zo moeilijk om de goedkoopste producten aan te bieden om een deal te sluiten: Low budget zonnepanelen, een Chinese omvormer en een bevestiging die snel op uw dak wordt geklikt. Van buitenaf zal het er mooi uitzien, maar schijn bedriegt.  Baseer uw keuze nooit alleen op prijs! U doet een investering voor wellicht 25 jaar. Uw investering in kwaliteit wordt op den duur echt beloond

  1. Dat de fabrieksgarantie een schijngarantie kan zijn.

De meeste installateurs geven 10 jaar productgarantie op omvormer en zonnepanelen. 25 jaar lineaire vermogensgarantie op de panelen, dat betekent dat ze na 25 jaar nog minimum 80% van hun vermogen moeten.

Maar wat als u bijvoorbeeld een Chinees merk heeft gekocht?

De meeste Chinese fabrikanten hebben geen onderneming in Europa. Enig idee wat de fabrieksgarantie dan waard is? Als uw installateur niet goedwillend is zult u zich moeten richten tot het Chinese bedrijf.  Vooral voor omvormers is dit een belangrijk issue, die zijn namelijk het meest kwetsbaar

Dat zonnepanelen lekkages kunnen veroorzaken Dit is met name het geval bij de plaatsing op (gebakken) dakpannen. Installateurs die goedkope dakhaken gebruiken (vaak aluminium  klikhaken) kunnen veel druk op de dakpannen veroorzaken die na verloop van tijd kunnen scheuren.

4.Dat u voorzichtig  moet zijn met vooruitbetalingen

Ondanks de grote vraag naar zonnepanelen is er een enorme concurrentie. Dit heeft tot prijsdruk geleid en lage marges voor de gehele keten van fabrikanten tot leveranciers. Dat heeft er helaas toe geleid dat afgelopen jaar een aantal aanbieders is omgevallen. Als u zonnepanelen gaat kopen, wees voorzichtig met vooruitbetalingen. Want bij faillissement van uw leverancier bent u echt uw geld kwijt.

5.Dat het plaatsen van zonnepanelen in bepaalde situaties onverstandig kan zijn

Zonnepanelen zijn prachtige producten. Maar u moet zich realiseren dat zonnepanelen niet in alle situaties geschikt zijn. Hier een paar richtlijnen die u helpen uw eigen keuze te maken:

Plaats alleen zonnepanelen tussen het oosten en het westen in zuidelijke richting.  Indicatie: zonnepanelen die op het westen staan leveren circa 16% minder vermogen dan zonnepanelen die op het zuiden staan.

Plaats alleen zonnepanelen indien er beperkte schaduw is. Want schaduw is funest voor uw opbrengst. Het verschil in opbrengst tussen direct zonlicht en schaduw is soms wel een factor 8

Het model van groepsaankopen is gebaseerd op korting, maar met alle respect: er is niet meer zo veel korting te geven in de huidige PV-handel.

Klanten zijn bereid om een prijs te betalen die in hun ogen rechtvaardig is. Het lastige is alleen dat zij lang niet altijd weten wanneer die prijs nu precies rechtvaardig is. Wanneer een installateur besluit om de prijs al dan niet tijdelijk, te laten zakken, is de kans dus groot dat hun klanten die lagere prijs als een rechtvaardigere prijs zien. Daarom werken groepsaankopen vaak zo goed.

Perceptie geeft een indicatie van de werkelijkheid

De 'beste' zonnepaneelconfiguratie is subjectief, elke woning is uniek. Elk huis of bedrijf heeft andere behoeften.“

Er zijn meer dan zevenhonderd verschillende panelen: TIER 1,2,3, panels en honderdvijftig verschillende OMVORMERS.

Conclusie

Veel lokale installateurs passen voor groepsaankopen, waarom euro’s per order weggeven aan een derde partij? Ze woelen met hun acties wel een interesse laag open. Daar profiteren installateurs en hun klanten ook weer van. Klanten willen namelijk helemaal geen korting. Ze willen alleen niet onnodig veel betalen. En om daar zeker van te zijn vragen ze om korting.

De grote winst is te behalen door achter elke voordeur de energie te managen. Ik geloof in energiemanagement achter de meter dus in het huis van de particulier door middel van besparen, managen en duurzaam inkopen.

Artikel “500 PANNES “

(Bron)