05/01/2020

Waarom zonnepanelen plaatsen in 2020?

Via dit artikel willen we u bewust maken om voor 2021 zonnepanelen te plaatsen.

Het is belangrijk dat u de werking begrijpt van de terugdraaiende meter:

Naamloos.jpg

Zonnepanelen zetten licht om in gelijkstroom. Deze elektriciteit wordt via kabels naar de omvormer gebracht en omgezet naar wisselstroom. 

Deze stroom gaan we direct gaan verbruiken. De hoeveelheid stroom die we op dat moment niet direct verbruiken, plaatsen we terug op het net. Op dit moment gaat de teller terug gaan draaien. We maken dan een soort krediet aan.

Wanneer er geen zon is, nemen we terug elektriciteit van het net en gaat de meter terug vooruit draaien. We nemen dan terug van het aangemaakte krediet.

Het net speelt hier als opslag. Omdat we hier het net intensief gebruiken, moeten we een netvergoeding (prosumententarief) betalen. Dit is afhankelijk van de regio en de capaciteit van de opslag.

Dit principe rendeert het ganse jaar!

Installatie en keuring voor 2021

  • U geniet nog 15 jaar van een terugdraaiende meter. Uiteraard moet u het prosumententarief blijven betalen.
  • Indien u wenst kan u opteren voor het nieuwe systeem (zie verder)

Installatie en keuring na 2020 (nieuw systeem)

  • Je kiest voor de optie zonder prosumententarief: In dit geval betaal je je nettarieven op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet, in ruil voor het prosumententarief. Voor de andere componenten van je elektriciteitsfactuur, zoals je energie en je bijdragen, zal de meter wel nog virtueel terugdraaien en zal je afname gecompenseerd worden door je injectie op je factuur. Dit systeem is voordeliger wanneer je je verbruik van elektriciteit goed kan afstemmen op de productie van je zonnepanelen en dus weinig gebruik maakt van het elektriciteitsnet. De netkosten van je werkelijke afname zullen dan immers lager zijn dan het prosumententarief dat je anders zou betalen. Het vrijwillig overstappen naar deze optie kan op elk moment. Wie eens is overgestapt, kan nadien evenwel niet meer terug.
  • Een batterij kan het eigen verbruik verhogen, maar met een batterij kan u de stroom van de zomer niet mee nemen naar de winter! Als er in de winter weinig zon is, dan zal u stroom moeten afnemen van het net.

Bestaande installaties

  • De wetgeving is geldig op de eerste installatie (datum keuring) op het EAN nummer (adres).
  • Voorbeeld: Als u zonnepanelen plaatste in 2009, dan zal u nog tot 2024 kunnen genieten van een meter die terug draait. 

Vraag uw gratis offerte hier