29/05/2020

Zonnepanelen en digitale meters

  1. Sinds juli 2019 plaatst Fluvius enkel nog digitale meters. Wie bouwt of verbouwt en een nieuwe elektriciteitsmeter aanvraagt, krijgt automatisch een digitale meter.
  2. Eigenaars van zonnepanelen krijgen automatisch een digitale meter, dit volledig gratis.
  3. Digitale meters kunnen 'terugtellen'. Dit gebeurt op een slimme manier: wat je hebt verbruikt (af te lezen op de afnameregisters) wordt gewoon verminderd met wat je hebt geïnjecteerd (tevens af te lezen op de injectieregisters). Als Fluvius uw oude mechanische meter vervangt door een digitale meter, dan blijft het systeem van de terugdraaiende teller automatisch behouden.
  4. Elke eigenaar van zonnepanelen kan maximaal 15 jaar gebruik maken van de terugdraaiende teller, ook al heeft hij digitale tellers. Plaats je na uw eerste installatie nog extra zonnepanelen, dan telt de eerste datum voor de 15 jaar.
  5. Zijn de 15 jaar voorbij? Dan kom je vanaf 1 jan 2021 automatisch terecht in het nieuwe nettariefsysteem. In plaats van het prosumententarief betaal je dan distributiekosten op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet.
  6. Wissel van tweevoudig naar enkelvoudig uurtarief kan online. Bij de plaatsing kan van de digitale meter kan dit gratis, daarna kost het 10.2 eur. Hou zeker rekening met het tijdstip waarop je dit doet: na elke tariefwissel volgt immers een automatische afrekening.

bron Fluvius