Terug draaiende teller

Naamloos.jpg

Zonnepanelen zetten licht om in gelijkstroom. Deze elektriciteit wordt via kabels naar de omvormer gebracht en omgezet naar wisselstroom. 

Deze stroom gaan we direct gaan verbruiken. De hoeveelheid stroom die we op dat moment niet direct verbruiken, plaatsen we terug op het net. Op dit moment gaat de teller terug gaan draaien. We maken dan een soort krediet aan.

Wanneer er geen zon is, nemen we terug elektriciteit van het net en gaat de meter terug vooruit draaien. We nemen dan terug van het aangemaakte krediet.

Het net speelt hier als opslag. Omdat we hier het net intensief gebruiken, moeten we een netvergoeding (prosumententarief) betalen. Dit is afhankelijk van de regio en de capaciteit van de opslag.

Dit principe rendeert het ganse jaar!

 

Bi Directionele meter

Een bidirectionele meter meet digitaal wat u afneemt van het net en wat u injecteert op het net. U betaalt geen prosumententarief (netvergoeding).

Wanneer u alle opgewekte energie van de zonnepanelen direct kunt verbruiken,  zonder even terug te plaatsen op het net, dan kan een bidirectionele meter zeer interessant zijn. Wanneer u nog extra elektriciteit zou afnemen van het net, betaalt u deze elektriciteit aan het normaal tarief.

Stroom van de zonnepanelen die u tijdelijk terug plaatst op het net, bent u kwijt en betaalt u transportkosten op! Dit probleem kan u tijdelijk oplossen met een batterij. U verdient de batterij terug, omdat u geen netvergoeding moet betalen!

werking batterij.png